Welke Nederlander is er niet mee opgegroeid: de appeltaart. Deze overheerlijke taart wordt bij allerlei gelegenheden gebakken en gegeten. Zo wordt het als traktatie gegeven tijdens een verjaardag, maar ook gewoon bij de koffie. De appeltaart is niet alleen erg lekker, het kan ook nog eens gezond zijn. Mits je uiteraard niet teveel suikers gebruikt en de taart goed vol stopt met gezonde appels. In dit artikel gaan we dieper in op de appeltaart. We behandelen enkele veelgestelde vragen rondom de taart en we geven je ons favoriete recept. Dus, wil je meer leren over de appeltaart en hoe je een overheerlijke taart maakt? Lees dan snel verder!
Wat is een appeltaart?
Een appeltaart is een taart op basis van een deeg en appels. Het recept kan per land verschillen, zo is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen Nederlandse, Britse of Franse appeltaarten. In Nederland is het de meest gebakken taart. De basis van het recept is een bodem en zijkant van zanddeeg, een vulling bestaande uit kleine schijfjes appel, krenten, rozijnen en soms abrikozenjam, citroensap, rum en/of kaneel. De bovenzijde van de appeltaart wordt gevormd door een raster van bladerdeeg of meel- en suikerbastogne.
Wat zijn de beste appels voor een appeltaart?
Er zijn veel verschillende soorten appels. Welke je kiest, is afhankelijk van wat je lekker vindt. Zo zijn er zoete appels, maar ook wat frissere varianten. De meest gebruikte appelsoort in Nederland is de Goudreinet. Dit is een randappel met een lichtrode schil en vrij sappig vruchtvlees. Andere populaire soorten zijn de Elstar, Boskoop en Jonagold. Let bij het kiezen van jouw appels wel op dat ze niet te zacht zijn. Dit wordt namelijk snel een kleffe brei in de appeltaart.
Waarom valt eigen gebakken appeltaart uit elkaar?
Soms gebeurt het dat je eigen gebakken appeltaart uit elkaar valt. Dit kunnen meerdere oorzaken hebben. Een veelgehoorde reden is dat de appels niet stevig genoeg waren. Zoals we hierboven al zeiden, moet je erop letten dat je stevige appels gebruikt die niet te zacht zijn. Appels met een harde schil, zoals de Granny Smith, zijn hier ideaal voor. Ook kunnen de appels te nat zijn door bijvoorbeeld regen of sneeuw. Het is belangrijk dat je de appels goed afdroogt voordat je ze in de appeltaart doet, anders kunnen ze onder het bakken gaan wellen en uitzetten. Dit kan dan weer leiden tot een valse bodem.
Hoe lang kun je een appeltaart bewaren?
De appeltaart is heerlijk als je hem net uit de oven haalt en warm eet met een bol vanille-ijs of slagroom. Maar hij is ook nog erg lekker op de tweede en zelfs derde dag. Je kunt de taart dus prima een paar dagen bewaren. Hoe je dat doet, hangt af van hoe lang je de taart wilt bewaren. Voor 1 of 2 dagen kun je de taart gewoon laten staan op een aangename plek in je keuken, bijvoorbeeld op het aanrecht of keukentafel. Wil je de appeltaart langer bewaren? Leg hem dan in een luchtdichte trommel of doos en bewaar hem op een koele, droge plek, bijvoorbeeld in de koelkast of voorraadkast.
Hoe maak ik een overheerlijke appeltaart?
Natuurlijk wil je niet alleen weten wat een appeltaart is en hoe je deze kunt bewaren, maar ook hoe je zelf een overheerlijke taart kunt maken. Wij hebben daarom ons favoriete recept voor je opgeschreven. Dit recept is simpel, maar oh-zo lekker!
Ingrediënten:
– 500 gram bloem
– 250 gram boter
– 175 gram suiker
– 1 ei
– 1 theelepel zuiveringszout
– 1/2 theelepel zout
– 2 eetlepels kaneelpoeder
– 750 gram stevige appels, in blokjes
– 100 gram rozijnen
– sap van 1/2 Citroën
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Meng in een kom de bloem, boter, suiker, ei, zuiveringszout en zout tot een gladde deeg. Kneed het deeg niet te hard, anders wordt het taai.
3. Rol het deeg uit tot een cirkel van ca. 30 cm doorsnee. Leg de cirkel in een met bakpapier beklede taartvorm en duw het deeg goed tegen de randen aan.
4. Bestrooi de deeg met 1 eetlepel kaneelpoeder en verdeel hierover de appelblokjes, rozijnen en citroensap.
5. Rol het resterende deeg uit tot een cirkel van ca. 30 cm doorsnee en leg dit over de appeltaart. Snijd overtollig deeg weg en druk de randjes van het bovenste deeg goed tegen het onderste aan, zodat er geen lucht meer is.
6. Bestrooi de bovenkant van de taart met 1 eetlepel kaneelpoeder en snijd enkele gaatjes in het deeg, zodat er stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
7. Bak de appeltaart in het midden van de oven in ca. 40-45 minuten gaar en goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen op een haan.
Eet smakelijk!
Tips voor het maken van een overheerlijke appeltaart
– Gebruik stevige, maar niet te zachte appels.
– Droog de appels goed af voordat je ze in de taart doet, zodat ze niet gaan wellen en uitzetten tijdens het bakken.
– Bestrooi de appeltaart met kaneelpoeder, zodat hij een heerlijke kaneelsmaak krijgt.
– Snijd enkele gaatjes in de deeg, zodat er stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
– Bak de appeltaart in een voorverwarmde oven, zodat hij gelijkmatig gaar wordt.
– Laat de taart afkoelen op een haan, zodat hij niet uit elkaar valt.
Dit was ons recept voor de perfecte Nederlandse appeltaart. We hopen dat je er net zo van gaat genieten als wij!