De 10 beste smoothie recepten om je dag te beginnen

Wil je graag gezond en verantwoord beginnen aan je dag? Probeer dan één van deze 10 heerlijke smoothie recepten. Smoothies zijn een lekkere manier om gemakkelijk genoeg fruit en groenten binnen te krijgen. Ze zijn perfect om mee te nemen naar je werk of voor tussendoor. Mix er lekker op los met verschillende soorten fruit, (plantaardige) zuivel, groentes, noten en verse kruiden. Je kunt smoothies ook zo samenstellen dat ze je ontbijt vervangen bijvoorbeeld met havermout erin.

Vul je smoothie aan met verse ingrediënten of (plantaardige) zuivelproducten om ze makkelijk drinkbaar te maken. Vergeet niet dat je in smoothies vaak veel fruit tegelijk doet. Het is dan niet nodig om nog extra fruit te eten die dag om te voorkomen dat je veel suikers binnenkrijgt. Verwerk ook groentes in je smoothie om op een makkelijke manier extra groentes binnen te krijgen.

1. Smoothie met spinazie en appel

Ingrediënten: 1 grote appel, 100 gram spinazie, 250 ml (plantaardige) melk, 1 el chiazaad

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra (plantaardige) melk toe als de smoothie te dik is.

2. Smoothie met banaan, kiwi en kaneel

Ingrediënten: 1 banaan, 1 kiwi, 250 ml (plantaardige) yoghurt, ½ tl kaneel

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra (plantaardige) yoghurt of kaneel toe naar smaak.

3. Smoothie met aardbei, banaan en yoghurt

Ingrediënten: 250 gram aardbeien, 1 banaan, 250 ml (plantaardige) yoghurt

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra (plantaardige) yoghurt of kaneel toe aan smaak.

4. Smoothie met mango, ananas en munt

Ingrediënten: ½ mango, ¼ ananas, 2 el muntblaadjes, 250 ml (plantaardige) melk

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra (plantaardige) melk toe als de smoothie te dik is.

5. Smoothie met bosbessen, banaan en appel

Ingrediënten: 100 gram bosbessen, 1 banaan, 1 grote appel, 250 ml (plantaardige) yoghurt

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra (plantaardige) yoghurt of kaneel toe aan smaak.

6. Smoothie met cranberry’s, appel en kaneel

Ingrediënten: 100 gram cranberry’s, 1 grote appel, ½ tl kaneel, 250 ml (plantaardige) melk

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra (plantaardige) melk toe als de smoothie te dik is.

7. Smoothie met sinaasappel, wortels en gember

Ingrediënten: 2 sinaasappels, 2 wortels, ½ tl gemberpoeder, 250 ml (plantaardige) melk

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra (plantaardige) melk toe als de smoothie te dik is.

8. Smoothie met kiwi, perzik en basilicum

Ingrediënten: 2 kiwi’s, 1 perzik, 2 el verse basilicumlaadjes, 250 ml (plantaardige) yoghurt

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra (plantaardige) yoghurt toe aan smaak.

9. Smoothie met bessen, appel en muesli

Ingrediënten: 100 gram bessen, 1 grote appel, 2 el muesli, 250 ml (plantaardige) melk

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra (plantaardige) melk toe als de smoothie te dik is.

10. Smoothie met ananas, mango en kokosmelk

Ingrediënten: ¼ ananas, ½ mango, 250 ml kokosmelk, 2 el chiazaad

Bereiding: Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg eventueel wat extra kokosmelk toe als de smoothie te dik is.

Naast bovenstaande recepten zijn er natuurlijk talloze andere mogelijkheden om je eigen perfecte smoothie samen te stellen. Gebruik je favoriete fruitsoorten en varieer met (plantaardige) yoghurt, melk of kokosmelk. Voeg noten, zaden of kruiden toe voor een extra smaak en bite. Smoothies zijn makkelijk te maken en je kunt er oneindig mee variëren. Laat je creativiteit de vrije loop en maak de lekkerste smoothierecepten die je maar kunt bedenken!

Is een smoothie gezond?

De meeste smoothies zijn gezond, mits je er niet te veel suiker aan toevoegt. Smoothies bevatten vaak heel wat vitamines en mineralen, dankzij het fruit en de groenten die je eraan toevoegt. Bovendien krijg je door het drinken van een smoothie een extra boost aan energie en voel je je fit en fruitig. Een smoothie is dan ook een perfecte manier om je dag gezond te beginnen of om zelfs bij te tanken tussendoor. Laat wel op dat smoothies relatief veel suikers bevatten. Ondanks dat deze suikers van natuurlijke oorsprong zijn, is het toch belangrijk om hiermee op te passen. Drink dus niet te veel smoothies per dag en maak ze zo gezond mogelijk door er bijvoorbeeld wat (plantaardige) yoghurt of amandelmelk aan toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt en je niet meteen weer honger krijgt.

Is het gemakkelijk om een smoothie te maken?

Ja, het is heel gemakkelijk om een smoothie te maken. Smoothies zijn snel klaar en je kunt er oneindig mee variëren. Doe wat je lekker vindt in de blender en mix tot een gladde substantie. Voeg indien nodig wat extra (plantaardige) vloeistof toe om de perfecte dikte te bekomen. Drink je smoothie meteen op of bewaar hem in een afgesloten flesje of bokaal in de koelkast voor later. Een smoothie is namelijk het lekkerst als hij vers is.

Smoothies maken is dus een fluitje van een cent en je kunt er heel wat lekkere recepten mee maken. Maak bijvoorbeeld een overheerlijke smoothie met ananas, mango en kokosmelk. Of ga voor een klassieker zoals een appelsmoothie of fruitsmoothie met aardbeien en banaan. Smoothies zijn verfrissend, gezond én erg lekker. Wat wil je nog meer? Mix er vandaag nog op los!

Hoe lang kun je een smoothie bewaren?

Een smoothie is het lekkerst als hij vers is, maar je kunt hem wel tot 12 uur bewaren in de koelkast. Gebruik hiervoor een afgesloten flesje of bokaal. Bewaar je smoothie nooit langer dan 12 uur, omdat dan de voedingswaarde van je smoothie verloren gaat. Heb je toch nog wat extra smoothie over? Vries deze dan in voor een later tijdstip. Smoothies zijn namelijk ook heel erg lekker als ijsco! Doe de overgebleven smoothie in ijsklontjesvormpjes en bewaar ze tot 6 maanden in de vriezer. Wil je toch liever geen ijsco, maar een warme smoothie? Verwarm dan je smoothie even kort in de magnetron of op het fornuis.

Is een smoothie een goed ontbijt?

Ja, een smoothie is zeker een goed ontbijt. Smoothies zitten boordevol voedingsstoffen en je kunt ze makkelijk meenemen onderweg. Doe wat havermout of chiazaad in je smoothie voor een verzadigd gevoel en voeg (plantaardige) yoghurt toe voor de nodige proteïnen. Een smoothie is dus perfect om je dag gezond te beginnen!

Wat is het voordeel van een smoothie?

Het grootste voordeel van een smoothie is dat ze makkelijk te maken zijn en je er oneindig mee kunt variëren. Smoothies bevatten vaak heel wat vitamines en mineralen dankzij het fruit en de groenten die je eraan toevoegt. Bovendien krijg je door het drinken van een smoothie een extra boost aan energie en voel je je fit en fruitig. Een smoothie is dan ook een perfecte manier om je dag gezond te beginnen of om zelfs bij te tanken tussendoor.

Wat zijn de nadelen van een smoothie?

Het grootste nadeel van een smoothie is dat ze relatief veel suikers bevatten. Ondanks dat deze suikers van natuurlijke oorsprong zijn, is het toch belangrijk om hiermee op te passen. Drink dus niet te veel smoothies per dag en maak ze zo gezond mogelijk door er bijvoorbeeld wat (plantaardige) yoghurt of amandelmelk aan toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je leen verzadigd gevoel heeft en je niet meteen weer honger krijgt.

Welke melk gebruik je voor smoothies?

Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende soorten melk op de markt. Je kunt bijvoorbeeld plantaardige melk gebruiken als amandelmelk, kokosmelk, havermelk of sojamelk. Ook kunstmatige zoetstoffen zijn tegenwoordig heel populair. Denk hierbij aan stevia of ahornsiroop. Wanneer je een smoothie maakt is het belangrijk dat je deze niet te zoet maakt. Gebruik daarom niet meer dan 1 eetlepel zoetstof per smoothie.

Kun je alle soorten fruit in een smoothie doen?

Ja, je kunt alle soorten fruit in een smoothie doen. Wil je toch wat meer vitamines en mineralen binnenkrijgen? Voeg dan appels, kiwi’s of citrusvruchten toe aan je fruitsmoothie. Dit zorgt ervoor dat je smoothie niet alleen lekker maar ook gezond is!

Wat zijn de beste groentes voor in een smoothie?

Je kunt heel wat groentes toevoegen aan je smoothie om hem nog gezonder te maken. Zoals we al eerder zeiden krijg je door het drinken van een smoothie extra vitamines en mineralen binnen. Denk bijvoorbeeld aan spinazie, broccoli of avocado. Dit zijn allemaal groentes die heel erg gezond zijn voor je lichaam en die je makkelijk in een smoothie verwerkt.

Hoe maak ik een lekkere en gezonde smoothie?

Als je een lekkere smoothie wilt maken is het belangrijk dat je de juiste ingrediënten gebruikt. Gebruik vers fruit en groenten en voeg (plantaardige) yoghurt of amandelmelk toe voor een verzadigd gevoel. Hierdoor krijg je niet meteen weer honger na het drinken van je smoothie. Wil je toch wat meer vitamines binnenkrijgen? Voeg dan appels, kiwi’s of citrusvruchten toe aan je fruitsmoothie. Dit zorgt ervoor dat je smoothie niet alleen lekker maar ook gezond is!