Heb je zin in een lekker, makkelijk en gezond gerecht? Maak dan eens een ovenschotel! Deze kun je op alle mogelijke manieren maken, met verschillende soorten vlees of vis, groenten en aardappels. We hebben hier voor jou drie overheerlijke ovenschotel recepten die snel en gemakkelijk te maken zijn. Daarnaast behandelen we ook enkele veelgestelde vragen rondom het onderwerp ovenschotel. Ben je klaar om aan de slag te gaan? Lees dan snel verder!
Is een ovenschotel gezond?
Ja, een ovenschotel is over het algemeen gezond. Dit komt omdat je zelf bepaalt wat erin gaat en je dus kunt kiezen voor gezonde ingrediënten. Laat wel op bijvoorbeeld sauzen of kaas die in de recepten worden gebruikt, deze kunnen namelijk veel vet of suiker bevatten. Kies daarom altijd voor light producten of maak de sausjes en dressings zelf. Zorg er ook voor dat je ovenschotel goed vol zit met allerlei soorten groenten. Hierdoor krijg je de benodigde vitaminen en mineralen binnen. Probeer ook goed te variëren met de verschillende soorten groenten, zodat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wat kan ik in een ovenschotel doen?
De mogelijkheden zijn eindeloos! Denk aan het gebruik van verschillende soorten vlees of vis, groenten en aardappels. Ook kun je experimenteren met allerlei kruiden en sauzen om het gerecht op smaak te brengen. Het mooie aan de ovenschotel is dat je eindeloze variaties hebt. Hierdoor wordt dit gerecht niet snel saai. Je kan ook allerlei kanten op qua keukens. Zo kun je een Italiaanse ovenschotel maken met pasta, maar ook een Chinese ovenschotel met rijst.
Hoe lang moet ik een ovenschotel in de oven zetten?
Dit is afhankelijk van het recept dat je gaat maken. Sommige recepten zullen aangeven dat de ovenschotel een bepaalde tijd in de oven moet, terwijl andere recepten dit niet doen. Let daarom goed op de instructies in het recept en zet de ovenschotel zo lang in de oven als aangegeven. Let op: veel mensen zijn druk bezig met dingen terwijl de ovenschotel in de oven staat. Zorg er altijd voor dat je een kookwekker hebt aanstaan of een timer op je oven. Zodoende vergeet je niet dat de schotel in de oven staat en brandt het niet aan. Dat zou natuurlijk zonde zijn!
Wat is een ovenschotel?
Een ovenschotel is eigenlijk precies wat het woord al zegt: een gerecht dat je in de oven maakt. Ovenschotels kunnen worden gemaakt met allerlei ingrediënten van vlees tot vis, groenten en aardappels. Je kunt het gerecht zo simpel of zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Vaak wordt de ovenschotel laag voor laag gemaakt, waardoor de ingrediënten lekker door elkaar gehusseld worden. De bovenste laag is vaak een laag met saus, kaas of aardappelpuree. Als bescherming tegen het aanbakken wordt de bovenste laag ook vaak bedekt met wat boter of paneermeel. Dit laatste zorgt ook voor extra knapperigheid.
Wat is het voordeel van een ovenschotel?
Een ovenschotel is lekker, handig (zeker voor de volgende dag) en gemakkelijk te maken. Terwijl het gerecht in de oven staat heb jij de keuken al opgeruimd en kun je zo aan tafel. En je kunt alle kanten op, van ovenschotels met aardappels tot kip en pasta.
Recept voor een kip ovenschotel
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten:
– 1 kg kipfilet
– 1 pakje witte rijst
– 1 ui
– 1 rode paprika
– 1 zakje spinazie
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 theelepels kerriepoeder
– 1 eetlepel tijm
– 200 ml kippenbouillon
– 100 g geraspte kaas
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze aan in een koekenpan met olijfolie.
3. Snijd ondertussen de ui en paprika in stukjes en voeg deze toe aan de kipfilet.
4. Bak de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg deze dan toe aan de kipfilet en ui.
5. Voeg de spinazie, kerriepoeder, tijm en bouillon toe en roer alles goed door elkaar.
6. Doe het mengsel in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover.
7. Zet de ovenschaal in de oven en bak het gerecht gaar in ongeveer 30 minuten.
Eet smakelijk!
Recept voor een overheerlijke pasta ovenschotel
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten:
– 300 g pasta
– 1 ui
– 2 theentjes knoflook
– 500 g gehakt
– 1 blik tomatenpuree
– 1 zakje Italiaanse kruiden
– 1 beker water
– 4 eetlepels geraspte kaas
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
3. Snipper de ui en knoflook fijn en fruit deze aan in een koekenpan.
4. Voeg het gehakt toe en bak dit mee tot het gaar is.
5. Voeg de tomatenpuree, kruiden, water en pasta toe en roer alles goed door elkaar.
6. Doe het mengsel in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover.
7. Zet de ovenschaal in de oven en bak het gerecht gaar in ongeveer 20 minuten.
Eet smakelijk!
Recept voor een heerlijk aardappel ovenschotel
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten:
– 1 kg aardappels
– 2 uien
– 500 g gehakt
– 3 eetlepels tomatenketchup
– 1 zakje Italiaanse kruiden
– 4 eetlepels geraspte kaas
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Snijd de aardappels in blokjes en kook ze gaar in water met wat zout.
3. Giet de aardappels af en voeg de uien, gehakt, tomatenketchup, kruiden en kaas toe. Roer alles goed door elkaar.
4. Doe het mengsel in een ovenschaal en zet deze in de oven.
5. Bak het gerecht gaar in ongeveer 30 minuten.
Eet smakelijk!
Tip:
- Je kan de bovenstaande ovenschotels ook maken voor minder personen. Verminder de ingrediënten en volg het bestaande recept. Of, je kunt 2 dagen eten van de ovenschotel!